به باور کارشناسان، نمایندگان و تعدادی از مراجع، طرح تحول سلامت بزرگترین طرح اجتماعی دولت است که توانسته رضایتمندی ۸۰ درصدی مردم را فراهم کند که این نشان از اقدامات دولت در رفع نیازهای اساسی مردم و تنگناهای آنها را در بخش بهداشت و درمان دارد.

به گزارش وبدا، به نقل از خبرگزاری خانه ملت، موفقیت و رضایتمندی در اجرای طرح تحول سلامت را می‌توان در لبخند مردم محروم وقتی به خانه های بهداشت مراجعه می‌کنند، به خوبی دریافت. می‌توان در چهره مادری که توانسته فرزند بیمارش را با هزینه بسیار ناچیز در بیمارستان دولتی عمل کند، خواند. می‌توان در نگاه مردمی که به هر دلیل مجبور نیستند برای درمان بیماری عزیزانشان، فرش زیر پایشان را بفروشند پیدا کرد و از همه مهم تر می‌توان در چهره مردمانی فقیر دید که به خاطر نداری پیش از این در مراکز درمانی مورد بی‌احترامی قرار می‌گرفتند، پشت در بیمارستانها می‌ماندند و شان انسانی شان آسیب می‌دید.

حمایت قاطع رهبری از طرح تحول سلامت

طرح تحول سلامت همان طرحی است که رهبر معظم انقلاب در تاریخ ۵  شهریور سال ۹۳ در دیدار با کارگزاران نظام در باره آن فرمودند: “طرح تحول سلامت از آن کارهای بسیار خوب است که اگر شما ۱۰۰۰ ساعت برای آن تبلیغ می‌کردید، کار یک روز و یا یک هفته عملی طرح تحول سلامت را  نمی‌کرد، چون وقتی مردم می‌روند بیمارستان و می‌بینند خرجشان کم شده، کارها آسان تر شده، بیشتر امیدوار می‌شوند. سعی کنید این طرح ادامه یابد، از آن پشتیبانی شود و متوقف نشود.”

حمایت مجلس و وزیر خستگی ناپذیر

بدون تردید اگر نمایندگان مجلس همراهی نمی‌کردند و وزیری خستگی ناپذیر و دلسوز هم پشت طرح تحول سلامت نبود، هرگز این طرح نمی‌توانست موفق شود و دولت یازدهم نمی‌توانست بر خود ببالد که در حوزه سلامت، خدمات بزرگی به مردم ارائه کرده است .

نامه اخیر ۲۴۳ نماینده مجلس خطاب به رئیس جمهور مبنی برتقاضای تامین منابع طرح تحول سلامت و حمایت قاطع آنها از ادامه طرح نیز مبین این  موضوع است.

آنها در این نامه با اشاره به خدمات ارزشمندی که با  اجرای طرح تحول سلامت به محرومان شده تاکید کردند: طرح تحول سلامت که در اجرای سند چشم انداز توسعه و بخشی از احکام برنامه پنجم آغاز شده، منشا خدمات ارزشمندی در کشور بوده و به اذعان عموم مردم و مسئولان نظام ، دغدغه شهروندان بویژه محرومان کشور را در دریافت خدمات مطلوب و کاهش هزینه های سرسام آور به صورت شایسته ای مرتفع کرده و لازم است تداوم یابد.

۳۰۰ روز در سفر

به گفته مدیر کل روابط عمومی وزارت بهداشت، دکتر حسن هاشمی در طول سه سال گذشته، ۲۱۷ سفر استانی داشته که عمدتا با اولویت مناطق محروم و مرزی بوده است و بیشتر نمایندگان طی این مدت، در حوزه انتخابیه خود بیش از دو بار پذیرای دکتر هاشمی بوده اند.

عباس زارع نژاد افزوده است: وزیر بهداشت در طول سه سال گذشته در بیش از ۴۲۹ شهرستان، شهر و روستا حضور یافته و در مجموع ۳۰۰ روز از دوران وزارت خود، معادل حدود یک‌سال را در استان‌های مختلف گذرانده است.

بدون شک این حجم سفراستانی و سرکشی به استانها و شهرها و روستاهای کشور و دیدن مشکلات مردم  از نزدیک موجب ارتقای خدمات دهی به مردم شده است. نکته ای که نمایندگان مجلس نیز بر آن صحه می گذارند.

دستاورد سفر به مناطق محروم

محمد باسط درازهی نماینده مردم سراوان در مجلس دهم با بیان اینکه من نماینده محروم ترین نقطه کشور هستم، می‌گوید: طرح تحول سلامت در مقابل محرومیت است. این طرح در مناطق محروم، عدالت نسبی به وجود آورده و در حوزه انتخابیه سراوان به عنوان محروم ترین منطقه کشور، اثرات مثبت این طرح بخوبی احساس می شود.

وی می افزاید‌: دیدار اخیر وزیر بهداشت از استان سیستان و بلوچستان و منطقه سراوان قابل توجه بود، چرا که وزیر از تهران مستقیما به مرکز صفر مرزی یعنی سراوان آمد و اولین نقطه سفر خود را این منطقه محروم انتخاب کرد و این مساله نشان می دهد ایشان چقدر به رسیدگی به محرومان اهمیت می دهد.

 سفرهای وزیر گره گشا بود

حبیب الله دهمرده نماینده مردم زابل در مجلس نیز در این باره می‌گوید: کمتر دیده شده که وزیری دلسوزانه نزدیک به یک هفته در منطقه‌ای محروم حضور یابد و امور بهداشتی و درمانی مردم را از نزدیک مورد بررسی قرار دهد.

وی می‌افزاید: دکترهاشمی اخیرا به سیستان و بلوچستان برای دومین بار سفر کرد که طی سه سال اخیر با اجرای طرح تحول سلامت اقدامات خوبی برای رفع محرومیت و توسعه امکانات بهداشتی و درمانی در این منطقه انجام شده است و به نظر من این سفرها موجب سرعت در عمل به وعده ها شده است.

حمایت مراجع و ائمه جمعه

مراجع و ائمه جماعات نیز همواره در دیدارهای خود با مردم ومسئولان رضایت خود را  از اجرای طرح تحول سلامت ابراز و بر ادامه آن تاکید کرده اند.

آیت الله مکارم شیرازی در دیدار اخیر خود با وزیر بهداشت تاکید کرد: مردم به مسائل پزشکی خوشبین هستند، بیمارستان ها که می‌رویم با سابق فرق کرده و پول کمتری می‌گیرند و خدمات رسانی می‌کنند. باید مشکلات و تنگناها حل شود، اولویت ها به عقیده من سر جای خودش نیست و اگر اولویت ها سر جای خودش باشد به این نتیجه می‌رسیم که موضوع پزشکی امر بسیار مهمی است.

آیت الله حسین نوری همدانی نیز می‌گوید: طرح تحول سلامت خدمت بسیار شایسته و ارزشمندی برای مردم است و این خدمت نوعی عبادت است . اجرای این طرح در زندگی مردم بسیار تاثیرگذاربوده است و باعث شده مردم از خدمات وزارت بهداشت در این دولت رضایت داشته باشند. دراین مسیر قدم به قدم جلو بروید و سعی کنید این طرح هر روز مسیر پیشرفت را طی کند .

همچنین آیت الله سیدمحمد علوی گرگانی تاکید می کند: دولت در برنامه ششم بودجه بخش سلامت را افزایش دهد. تا جایی که من می دانم خدمات سلامت در این دولت بهبود یافته و دسترسی مردم بیشتر شده است.

آیت الله سبحانی هم تصریح می کند: مردم از خدمات در بیمارستان ها راضی اند، طرح تحول سلامت را با قدرت جلو ببرید .

نمایندگان مردم، نظام سلامت را دریابند

توجه به محرومان و برخورداری همه ایرانیان از امکانات درمانی و رفاهی و رفع تبعیض از اهداف اولیه انقلاب اسلامی بوده  است و حالا پس از گذشت بیش از سه  دهه از انقلاب، طرح تحول سلامت می خواهد امکانات بهداشتی و  درمانی را در مناطق محروم فراهم کند، هر چند در این مسیر وزارت بهداشت با مشکلات ناشی ازخلف وعده بیمه ها روبرو شده، اما این راهی است که باید ادامه می یابد .
حالا قرار است مجلس در قالب برنامه ششم بندهای پیشنهادی دولت به مجلس را بررسی و تصویب کند و به نوعی می توان گفت مجلس می تواند با رویکرد به حل مشکلات درمانی و بهداشتی مردم  بویژه در مناطق محروم به ادامه طرح تحول سلامت کمک کند و موانع پیش روی آن را بردارد. طرحی که مورد  حمایت و تایید رهبری، مراجع، مردم و بویژه محرومان و مستضعفان قرار دارد و امید می رود با حمایت نمایندگان مجلس این مسیر سخت ، هموار شود.

اقدام ضربتی طرح تحول سلامت در کمک به اقشار آسیب‌پذیر

علی نوبخت حقیقی رئیس کمیسیون بهداشت و درمان در مجلس دهم در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با بیان اینکه طرح تحول سلامت اثرات مثبتی در حوزه سلامت به جا گذاشته است، می‌گوید: نظام سلامت موردقبول کمیسیون بهداشت ودرمان مجلس است و تا حد زیادی توانسته به مشکلات بیماران رسیدگی کند.

نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی، با تاکید بر اینکه طرح تحول سلامت ابتکار دولت یازدهم است، ادامه می دهد: مسایل درمان پیشرفته و وابسته به تکنولوژی است لذا مردم عادی از عهده چنین مخارجی برنمی‌آیند بر این اساس بررسی هایی انجام شد تا با کمک بیمه ها چنین طرح عظیمی به اجرا درآید.

این نماینده مردم در مجلس دهم، تصریح می کند: طرح تحول سلامت با هدف کمک به اقشار آسیب پذیر به اجرا درآمد و به همین جهت لازم است تا همه مردم از آن حمایت کنند اگرچه طرح تحول سلامت همانند طرح های دیگر دارای نواقصی است اما می طلبد با شناسایی نقاط ضعف درصدد رفع آن بکوشیم.در برنامه ششم توسعه نیز تلاش اعضای کمیسیون بهداشت ودرمان مجلس بر آن بود تا نقاط ضعف این طرح از میان برداشته شود که بر اساس آن برخی از پیشنهادات به تصویب رسید اما برخی از پیشنهادات مبنی بر واگذاری تولیت نظام سلامت به وزارت بهداشت در کمیسیون تلفیق توفیق چندانی حاصل نشد که امیدواریم با مطرح شدن این پیشنهاد در صحن علنی مجلس بتوان گام مثبتی در این حوزه برداشت.

رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه عقبگرد در طرح تحول سلامت امکانپذیر نیست، می‌گوید: با توجه به اینکه رفع مشکلات طرح تحول سلامت جزو دغدغه های این کمیسیون است لذا بر اساس برنامه ریزی ها قرار است اعضای کمیسیون با حضور در برخی مناطق دور افتاده نشست های هم اندیشی را با مسئولان وزارت خانه های بهداشت و رفاه برگزار کرده و به ارایه راهکارها پیرامون رفع نواقص طرح تحول سلامت بپردازند.

طرح تحول سلامت رضایتمندی قابل توجهی در اقشار مختلف ایجاد کرد

محمد نعیم امینی فرد سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان در مجلس دهم در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، درباره تلاش برخی از منتقدان برای تخریب طرح تحول سلامت به خانه‌ملت می‌‌گوید: طرح تحول سلامت در مجموع طرح مثبتی ارزیابی می شود زیرا این طرح استراتژی مشخصی دارد و اجزای مالی و چشم انداز آن در آغاز به خوبی دیده شده است، در واقع طرح نظام سلامت تحولی را در ارایه خدمات سلامت در کشور ایجاد کرد که منجر به رضایتمندی قابل توجه مردم بین اقشار مختلف شده است به همین جهت عقبگرد از این طرح امکانپذیر نیست.

نماینده مردم ایرانشهر در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه هر طرحی در اجرا ممکن است دارای نقاط قوت و ضعفی باشد، تصریح می‌کند: البته نقاط قوت طرح تحول سلامت بیش از نقاط ضعف آن است اما در هرحال این طرح در اجرا نقاط ضعفی دارد و به نظر می رسد اگر بتوانیم این اشکالات را با تعامل کمیسیون بهداشت و وزارتخانه های بهداشت و رفاه برطرف کنیم می توان امیدوار بود که این طرح با توان جدیدی به ارایه خدمت بپردازد.

وی یادآور شد: مهمترین مشکلاتی که در زمینه طرح تحول سلامت وجود دارد آن است که منابع مالی که در ارتباط با طرح تحول پیش بینی شده باید سیاستگذاری‌های مشخصی داشته باشد زیرا امروزه سیاستگذاری‌ها در این زمینه یکپارچه نیست علی رغم اینکه تولیت به عهده وزارت بهداشت است اما ابزار تولیت در دست این وزارتخانه نیست.

امینی فرد تاکید می‌کند: طرح تحول سلامت باید در دو قسمت مورد اصلاحات جدی قرار گیرد اول آنکه سیاستگذاری به طور کامل در اختیار وزارت بهداشت قرار گیرد و دوم آنکه مدیریت منابع را به طور بهینه مدنظر قرار دهیم و معتقدیم اگر سیاستگذاری درستی در وزارت بهداشت صورت گیرد این وزارتخانه با توجه به توان تخصصی که در این زمینه دارد می تواند به تدوین راهنماهای بالینی اقدام کند.

نماینده مردم ایرانشهر در مجلس دهم، ادامه داد: هم اکنون مدیریت فعلی بیمه ها نمی تواند در ارتباط با تدوین راهنمای بالینی به طور موثر اقدام کند و تا زمانی که بیمه ها توانمند نشوند به هیچ عنوان نمی توانند نظارت کافی را بر خدمات مورد تعهد خود انجام دهند لذا اگر در مجموع سیاستگذاری ها بر اساس بند ۷ سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری، در وزارت بهداشت متمرکز شود می توان تحولی مثبتی را در این زمینه شاهد بود.

سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی تصریح می کند: از سویی دیگر تشکیل پرونده الکترونیک سلامت و نظام ارجاع از دیگر مواردی است که باید مورد پیگیری قرار گیرد تا طرح تحول سلامت پرقدرت تر از قبل به جلو حرکت کند و این طرح با نگرشی جدید به حیات خود ادامه دهد. در واقع طرح تحول سلامت طرح وزارت بهداشت نیست بلکه به نوعی طرح نظام است و عقبگرد در آن معنا نخواهد داشت و لذا تلاش خواهیم کرد تا این طرح با رفع نقاط ضعف ادامه یابد.

کاهش هزینه‌های درمان با اجرای طرح تحول سلامت/برخی انتقادها به طرح تحول سیاسی است

حسینعلی شهریاری عضو کمیسیون بهداشت و درمان در مجلس دهم در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، نیز با بیان اینکه هدف از طرح تحول سلامت رفع دغدغه های بیماران و کاهش هزینه‌های آنها است، می‌گوید: مقام معظم رهبری بارها بر این نکته تاکید داشتند که بیمار جز رنج بیماری نباید دغدغه دیگری داشته باشد و علی رغم اینکه مجالس گذشته منابع کافی برای اجرای طرحی مانند نظام سلامت را در نظر گرفته بودند اما هیچ دولتی نتوانست چنین گام بزرگی را در حوزه سلامت بردارند درحالی که مشاهده می شد زمانی که افراد دچار بیماری می شدند باید در بیمارستان‌های دولتی نیز هزینه های سرسام آوری پرداخت می‌کردند که همین امر منجر به آسیب پذیر شدن بسیاری از بیماران می‌شد.

نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی، تصریح می‌کند: از سویی دیگر در گذشته بیمارستان‌های دولتی بیماران را به سمت مراکز درمانی خصوصی سوق می دادند که این معضل نیز چالش های زیادی را در حوزه بهداشت و درمان پدید آورده بود اما از زمانی که طرح تحول سلامت شکل اجرایی به خود گرفت بیماران در شهرها ۶ درصد و در روستاها ۳ درصد از هزینه های سلامت را پرداخت می‌کنند.

شهریاری یادآور شد: در گذشته تکریم بیماران به جهت هزینه‌های درمان خدشه دار می شد اما اکنون وضعیت بسیار بهتر از گذشته است درحالی که برخی از منتقدان با رویکرد سیاسی به این موضوع می نگرند؛ ممکن است در طرح های بزرگی همچون نظام سلامت نقاط ضعفی هم وجود داشته باشد اما باید تلاش کرد تا مشکلات برطرف شود.اگر طرح نظام سلامت ادامه پیدا نکند بار دیگر مشکلات حوزه سلامت بازگشته و بیماران با چالش جدی‌تری مواجه خواهند شد.

عضو کمیسیون بهداشت ودرمان مجلس شورای اسلامی، می‌گوید: واقعیت آن است که اگر در زمان اجرای طرح تحول سلامت مشکلی وجود دارد افراد باید نقد منصفانه ای داشته باشند تا این نواقص به درستی از میان برداشته شوند نه اینکه به دنبال عقبرگرد این طرح باشند.

توقف اجرای طرح تحول سلامت امکانپذیر نیست

محمدحسین قربانی نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان در مجلس دهم در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، درخصوص برخی انتقادها به اجرای طرح تحول سلامت، می‌گوید: بر اساس اسناد، مدارک و طبق ماده ۳۸ قانون برنامه پنجم و بند ۷ سیاست‌های ابلاغی رهبری در حوزه سلامت، تجمیع منابع بیمه‌ای به صراحت مطرح شده است، البته مجلس به دنبال آن نیست که با تجمیع بیمه ها دیناری از حق وحقوق کارگران ضایع شود اما به طورحتم تجمیع منابع بیمه ای باید در یک صندوق انجام شود.

نماینده مردم آستانه اشرفیه درمجلس شورای اسلامی تاکید می‌کند: در حال حاضر بیمه‌ها حدود ۱۱ هزارمیلیارد تومان به حوزه بهداشت و درمان بدهکار هستند که این موضوع نشان از ناکارآمدی در نحوه هزینه‌کرد منابع بیمه ای دارد، همچنین منابع بیمه‌ای سازمان تامین اجتماعی یعنی ۹ بیست و هفتم حق بیمه درمان کارگران نیز در محل خود هزینه نمی‌شود بنابراین مسئولان مربوطه باید به جای عصبانیت و تحریک جامعه کارگری این موضوع را به صورت شفاف مشخص کنند.

قربانی با اشاره به اینکه تجمیع بیمه‌ها را در صحن علنی مجلس پیگیری می‌کنیم، می‌گوید: البته از رییس جمهور تقاضا می شود با توجه به اینکه طرح تحول سلامت یکی از افتخارات دولت یازدهم است هرچه سریع‌تر به بحث تجمیع بیمه‌ها خاتمه دهد، همچنین باید در منابع شفاف سازی صورت گیرد؛ به نظر می‌رسد فرار رو به جلو برخی از دستگاه‌ها و نهادها ناشی از عدم شفافیت است.

این نماینده مردم در مجلس دهم با تاکید بر نظارت دقیق بر هزینه‌کرد منابع بیمه‌ای، افزود: اجرای طرح تحول سلامت باید ادامه پیدا کند و نمی توان این طرح را درحال حاضر متوقف کرد، هرچند که دراین طرح ضعف هایی وجود دارد و باید درحوزه پیشگیری، تعریف گایدلاین ها، نظارت بر امورات پاراکلینکی اقدامات اساسی صورت گیرد.

نایب رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با تاکید براینکه طرح تحول سلامت انقلابی درعرصه خدمت رسانی به مردم است، تصریح کرد: به نظر هیچ راهی برای برگشت به عقب وجود ندارد.

 اجرای طرح تحول سلامت تخلفات و هزینه های پرداختی از جیب مردم را کاهش داده است

بشیر خالقی عضو هیات رئیسه کمیسیون بهداشت و درمان در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، نیز  طرح تحول سلامت را در نظم بخشیدن به نحوه خدمات رسانی به بیماران مثبت ارزیابی می کند و می‌گوید: با اجرای طرح تحول سلامت تخلفات و همچنین هزینه های پرداختی از جیب مردم کاهش یافته  است؛ وزیر بهداشت در این رابطه اقدام قابل قبولی داشته است و نظم خوبی به این طرح بخشیده است.

نماینده مردم خلخال در مجلس شورای اسلامی با یادآوری فرمایشات رهبر معظم انقلاب که “ما می خواهیم اگر کسی در خانواده ای مریض شد، آن خانواده جز رنج بیمار داری، رنج دیگری نداشته باشد”، تصریح می‌کند: البته طرح تحول سلامت نواقصی دارد که باید رفع شود یعنی باید دسترسی مردم به پزشکان متخصص عادلانه شود و مساله پزشک خانواده، پرونده الکترونیک و راهنمای بالینی مدنظر قرار گیرد.

این نماینده مردم در مجلس دهم، تعیین تکلیف پرونده الکترونیک سلامت را در نظم‌دهی به طرح تحول سلامت موثر می‌داند و می‌گوید: در شهرهای کوچک و محروم ماندگاری پزشکان ضعیف است و دسترسی به پزشکان متخصص وجود ندارد بنابراین این امر موجب شده بار مراجعه به بیمارستان های شهرستان های مجاور و مراکز استان ها افزایش یابد که بهتر است برای رفع این مشکل تمهیدات ویژه اندیشیده شود تا اجرای طرح تحول سلامت روند مطلوب تری به خود بگیرد.