کارگاه شبهای پروانه ای روز چهارشنبه سیزدهم تیرماه به مناسبت بزرگداشت روز قلم درگنبد آسمان برج میلاد برپا شد.
به گزارش پایان تیتر به نقل از هنرآنلاین، دکتر ناصر پروانی در سومین نشست شبهای پروانهای در سال جاری ضمن تشریح ترجیعبند و ترکیببند افزود: ترجیع بند از چند قطعه شعر تشکیل شده است که هرکدام از این قطعه شعرها دارای قافیه و وزن یکسان هستند و در آخر هر رشته شعر یک بیت یکسان با قافیه ای جداگانه تکرار می شود. بهترین ترجیع بندها از فرخی، سعدی و هاتف است.
پروانی ادامه داد: ترکیب بند از لحاظ ساختار شعری مانند ترجیع بند است و تنها تفاوت آن این است که بیت تکرار شده در بین قطعه های شعر یکسان نیستند. از ترکیب بندهای معروف ترکیب بند محتشم کاشانی در توصیف واقعه ی کربلاست.و به زبان ساده تر ترکیب بند و ترجیعبند، مرکب است ازتعدادی غزل با قافیه های متفاوت که اگر با بیتی یکسان به یکدیگر متصل شوند ترجیعبند و اگر بیت رابط تغییر کند ترکیب بند نامیده می شود.
دکتر ناصر پروانی با اشاره به منشا زمانی ترکیب بند گفت: شمس قیس رازی ترجیع را قالبی برگرفته از تقسیم قصیده دانسته که قطعه های آن در وزن متفق و در قوامی مختلفاند ، سرودن ترکیب بند نیز از اواخر دورۀ چهارم و اوایل سدۀ پنجم قمری رواج داشته است.
پروانی با اشاره به واژه زیادهخواهی و اثرات منفی آن در شعر گفت: اگر چیزی را زیاد ببینیم دیگر نمی بینیم چیزی که زیاد بشنویم نمی شنویم و چیزی را زیاد بخوریم دیگر فایده ای ندارد پس تکرارو تکرار و تکرار مزهی شعر را کم می کند و در شعر چیزی که زیاد تکرار بشود دیگر در ذهن مخاطب جایی باز نمی کند.
در بخش دیگری از جلسه دانشجویان و شرکت کنندگان به شعرخوانی پرداختند.شایان ذکر است این کارگاه که با حضور همیشگی اهل قلم و مخاطبین سنین مختلف برگزار میشود علاوه بر آموزش شعر، در خصوص مطالبی همچون خود دوستی و روابط و تعاملات اجتماعی بین فردی نیز برای دانشجویان و هنرجویان ارایه می گردد.
درحاشیه برنامه نیز سالروز تولد ناصر پروانی توسط هنرجویان برگزار گردید.
انتهای پیام/