رئیس جمهور گفت: سیاست خارجی نمی‌تواند سیاستی باشد که مربوط به یک جناح، حزب یا یک جمع است؛ سیاست خارجی مربوط به کل ملت ایران است.

به گزارش پایان تیتر، حجت‌الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور در دیدار با محمد جواد ظریف در وزارت امور خارجه اظهار کرد: مشخصه‌ یک ملت در یکجا محدوده‌ای است که داخل را از خارج جدا می‌کند، در واقع مرزهای جغرافیایی خودی و بیگانه ملیت ما و همبستگی ما را کامل تر می‌کند.

رئیس جمهور گفت: سیاست خارجی نمی‌تواند سیاستی باشد که مربوط به یک جناح، حزب یا یک جمع است؛ سیاست خارجی مربوط به کل ملت ایران است.

او افزود: وزارت امور خارجه و شخص وزیر امور خارجه ما وقتی در خارج و داخل حرف می‌زند، نماینده کل ایران است به همین دلیل دیپلماسی ما باید یکپارچه باشد چراکه ما ملتی یکپارچه هستیم. تکه تکه شدن و بخش بخش شدن منابع قدرت یک ملت توان کشور را می‌کاهد و آن ملتی می‌تواند در براب قدرتهای خارجی ایستادگی کند که بتواند یکپارچه باشد.

حجت‌الاسلام روحانی تصریح کرد: یکی از ویژگی‌های اصلی انقلاب، استقلال و عدم وابستگی به قدرتهای بزرگ است که در انقلاب، مردم یکی از تحقیرهای بزرگی که شاید قرنها بر مردم ایران تحمیل شده و آن تحقیر در برابر قدرتهای بیگانه و سرخم فرودآوردن بود، این تحقیر را ملت برداشت و مستقل شد.

ظریف یک نخبه و مجتهد سیاسی است

رئیس جمهور گفت: در همه جای دنیا وقتی ما حرف می‌زنیم می‌دانند که ما به عنوان نماینده کشورمان حرف می‌زنیم. وزیر امور خارجه ما وقتی حرف می‌زند به عنوان نماینده کشور ما حرف می‌زند؛ اما شاهد هستیم که در برخی کشورها مسئولان به نمایندگی از ابرقدرتهای حرف می‌زنند.

او با بیان اینکه کارشناسان وزارت خارجه باید حرف خود را صریح بزنند، اظهار کرد: امانتداری در اینجا اهمیت زیادی دارد. اگر قرار باشد بر اساس خوشایند این و آن صحبت کنیم، از امانتداری خارج می‌شویم. جایی که لازم باشد، وزیر خارجه، معاونان او و سفرا باید نظرات کارشناسی خود را بیان کنند مخصوصا وزیر خارجه ما که یک نخبه و مجتهد سیاسی است. برخی درس سیاسی خوانده‌اند، اما مجتهد نشده‌اند، اما ظریف علاوه بر اینکه استعداد نخبگی دارد، یک مجتهد سیاسی است.

حجت‌الاسلام روحانی با بیان اینکه در همه جای دنیا تصمیمات مهم سیاست خارجی را نظام می‌گیرد، تصریح کرد: بر اساس ساز و کار آن نظام، تصمیمات را یا دولت می‌گیرد یا یک شورا یا سایر مقامات و این بستگی به ساختار آن نظام دارد. ما هم نظرات خودمان را به صراحت می‌گوییم، اما وقتی نظام به یک تصمیم رسید، آن تصمیم را با امانت به وزارت خارجه منتقل می‌کنیم. در شورای عالی امنیت ملی ممکن است اعضا رایی بدهند که من با آن مخالف باشم، اما آن را امضا می‌کنم. بعضی‌ها این را درست لمس نمی‌کنند که من به عنوان رئیس جمهور نظرم را بیان می‌کنم، اما اگر لایحه‌ای که من مثلا به مجلس داده‌ام و مجلس آن را تغییر داد و تبدیل به قانون کرد و با لایحه من متفاوت بود، من آن را امضا و ابلاغ می‌کنم، این دوگانگی نیست؛ زیرا باید همه نظرمان را با صراحت و بدون کم و کاست بیان کنیم، اما تصمیمات نظام را هم اجرایی کنیم.

رئیس جمهور با تأکید بر اینکه مثلث شوم شامل تندرو‌های آمریکا، رژیم صهیونیستی و ارتجاع منطقه‌ای است، گفت: هر قدمی ما پیش بگذاریم و موفق شویم از همه طرف وارد عمل می‌شوند.

به تلفن اوباما جواب نمی‌دادم دستیابی به توافق هسته‌ای سخت‌تر بود

حجت‌الاسلام روحانی تصریح کرد: وقتی توافق هسته‌ای (برجام) انجام شد برای اینکه به اجرا نرسد خیلی کار‌ها در دنیا شد، خدا نخواست آنها موفق شوند، اراده خدا این بود که برای دنیا روشن شود که ملت بزرگ ایران دارای قدرت سیاسی و دیپلماسی است و دارای منطق است و می‌ایستد و موفق می‌شود.

رئیس جمهور اذعان کرد: توافقی امضا کردیم که دوست و دشمن نتوانست بگوید این توافق به ضرر ایران است. آنهایی که با ما مخالف بودند می‌گفتند خیلی به نفع ایران است آنهایی که با ما موافق بودند می‌گفتند توافقات خوبی است. یک نفر نگفت این توافق بد است آنها که دشمن ما بودند از اول می‌گفتند که این توافق برای ما بد است و از آن به نفع ایران است، ترامپ هم همین را گفت یک شعری گفت که یک مصرعش درست بود که «ایرانی‌ها در هیچ مذاکره شکست نخوردند».

حجت‌الاسلام روحانی بیان کرد: اگر وزیر امور خاجه ما با وزیر امورخارجه تماس نگرفته بود و من تماس تلفنی اوباما رئیس جمهور آمریکا را پاسخ نداده بودم، دستیابی به توافق هسته ای سخت تر بود.

او ادامه داد: من شهادت می‌دهم وزیر خارجه در همه جلساتی که حضور داشته نظرات خود را به صراحت بیان کرده و امانتدار به معنای کلی و واقعی بوده است. ممکن است بعضی‌ها لمس نکنند که این کار چه شهامتی نیاز دارد. وزیر خارجه نظر خود را روبه‌روی رئیس جمهور به صراحت بیان می‌کند و می‌داند ممکن است رئیس جمهور با آن مخالف باشد. وزیر خارجه مشاور عالی کل نظام در سیاست خارجی است و باید نظرش را بیان کند، اما اگر تصمیمی در کشور چه در دولت چه در مجلس یا شورای عالی امنیت ملی گرفته می‌شود همه ما باید آن را اجرایی کنیم. در این مرحله هم وزیر خارجه رسول امینی بوده است و وقتی نظر جمعی را شنید، همان را اجرا کرده است.

رئیس جمهور گفت: حرف مردم اساس ما است، یک خصیصه بزرگ ملیت ما سیاست خارجی است، چرا که خواست و حرف مردم اساس است، در حقیقت در سیاست خارجی یک خصیصه خارجی است و باید همه تلاش کنیم در کنار مردم باشیم نه چیزی را به آنها تحمیل کنیم.

او افزود: نظر مردم برای ما مهم است و این تعامل سازنده و گسترده به رأی مردم بستگی دارد در دوره اول رأی دادند و در دور دوم رأی بیشتری دادند، بنابراین این به معنای آن است که مسیرمان درست است یا خیر.

حجت الاسلام روحانی افزود: اگر سخنان ما با اکثریت قاطع مردم یکی باشد که البته راه مردم با آرمان‌های انقلاب و دین فاصله ندارد، چراکه به دین خود علاقه‌مندند و هیچ عشقی در ذهن مردم، بالاتر از عشق اسلام و ایران نیست و این دو عشق است که زندگی ما را می‌سازد و مسیر حرکت ما را روشن می‌کند.

رئیس جمهور گفت: این دو با هم تباینی ندارند و اسلام با خواست اکثریت یک جامعه بزرگ و فرهنگ دوست مثل ایران یکی است، در نتیجه بین منطق و آرمان فاصله‌ای نیست، در واقع منطق، دین، آرمان و خواست ملی ما در کنار هم هستند.

شعار اصلی من در دو دوره انتخابات، تعامل سازنده در سیاست خارجی بود

حجت الاسلام روحانی اذعان کرد: ما بر روی تعامل سازنده اصرار ورزیدیم و بر این تعامل سازنده امروز هم اصرار می‌ورزیم، خب در آغاز کار در کنار این تعامل سازنده، حس کردم وزارت امور خارجه و وزیر خارجه بهتر از هر نهاد دیگری می‌تواند انجام دهد.

حجت الاسلام روحانی تصریح کرد: جمهوری اسلامی جمهوریتش به معنای واقعی کلمه جمهوری است و شعار نیست. مردم پای صندوق رای می‌آیند؛ اعضای شوراها، نمایندگان مجلس، نمایندگان خبرگان و رئیس‌جمهور را انتخاب می‌کنند. قانون اساسی ماست، به صراحت می‌گوید که اداره امور مردم و کشور با رای مردم از اطریق انتخابات‌های مختلف انجام می‌گیرد. اصل ۶ قانون اساسی این را می‌گوید.

حجت‌الاسلام روحانی تصریح کرد: می‌خواهم نکته‌ای را بگویم، اینکه آمریکا فکر می‌کند با تحریم و فشار می‌تواند نظام را تغییر دهد یا مردم را از نظام برگرداند و مردم بگویند نظام حمهوری اسلامی را نمی‌خواهیم و نظام دیگری را می‌خواهیم یا عشق به ایران را رها کنند، اما من می‌گویم تا زمانی که اصل ۶ قانون اساسی پابرجاست، این کار امکان‌پذیر نیست. تضمین این نظام و جمهوری اسلامی برای قرن‌ها در تاریخ آینده با اجرای درست اصل ۶ قانون اساسی است و اگر درست اجرا کنیم ما همیشه یعنی این نظام وملت می‌مانیم. اگر از این اصل فاصله گرفتیم دیر یا زود باید خداحافظی کنیم.

رئیس‌جمهور اضافه کرد: کمک اصل ۶ قانون اساسی یا اصل ۵۹ قانون است؛ این اصل جمهوری اسلامی ایران را تضمین می‌کند برای همیشه. یعنی با اجرای اصل ۶ و اصل ۵۹ به هیچ عنوان هیچ قدرتی نه آمریکا و نه دیگران و اگر همه پشت به پشت هم بدهند نظام ما را نمی‌توانند تغییر دهند، در صورتی که ما به اصل ۶ و ۵۹ متعهد باشیم.

حجت‌الاسلام روحانی گفت: پس اساس جمهوری اسلامی ایران نظر مردم است. ما نمی‌توانیم حرف جداگانه‌ای بزنیم. مردم خواستی دارند و ما خواست دیگری. اخیرا در دولت تصویب کردیم پول ملی از ریال به تومان تبدیل شود. البته استدلال‌های مختلفی در دولت داشتیم. استدلال من عمدتا این بود که ما باید با زبان مردم حرف بزنیم. امروز در خیابان در مغازه در گفت‌و‌گوی مردم می‌گویند این را چند خریدی؟ نمی‌گوید ۱۰۰ هزار ریال خریدم، می‌گوید ۱۰ هزار تومان. اگر بگوید ۱۰۰ هزار ریال به او می‌خندند و می‌گویند عقلش دچار مشکل شده است. البته در بانک بگویید ۱۰ هزار تومان می‌خواهیم او می‌نویسد ۱۰۰ هزار ریال. این دشواری برای مردم درست کرده است. کمتر کشوری سراغ دارم که زبان مردن در پول ملی اینقدر تفاوت داشته باشد.

او با بیان این مطلب که ما باید تابع مردم باشیم، در حکومت حاکمان باید نمایندگان مردم باشند، افزود: کسی بالاتر از این نیست هچ‌کس در جمهوری اسلامی مقامی بالاتر از نمایندگی مردم ندارد، هرکس هست نماینده مردم است و نمایندگی مردم افتخار دارد.

رئیس جمهور  با تاکید بر اینکه اساس جمهوری اسلامی ایران نظر مردم است و ما نمی‌توانیم ساز جداگانه‌ای از مردم بزنیم، به تصمیم اخیر دولت درباره حذف چهار صفر از پول ملی اشاره کرد و گفت: اخیرا در دولت تصویب کردیم که پول ملی از ریال به تومان تغییر کند؛ در این زمینه استدلال من این بود که باید با زبان مردم سخن بگوییم؛ امروز مردم در گفتگو‌های خود از تومان استفاده می‌کنند، اما مکاتبات رسمی ما با زبان دیگری است و این تفاوت، یک دشواری برای مردم ایجاد کرده است.

حجت‌الاسلام روحانی با بیان اینکه باید تابع مردم باشیم، اضافه کرد: سالیان دراز است که پول رسمی کشور تبدیل به ریال شده است، اما هیچ کس از این عبارت استفاده نمی‌کند و این موضوع باعث ایجاد دو گونه زبان و حرف در کشور شده است.

او با تاکید بر اینکه در جا‌های دیگر به جز موضوع پول ملی نیز مباحثی مطرح می‌شود که مردم زبان ما را نمی‌فهمند و ما نیز زبان آنها را نمی‌فهمیم، تصریح کرد: در حکومت، حاکمان باید نمایندگان مردم باشند و هیچ کس در جمهوری اسلامی ایران مقامی بالاتر از مقام نمایندگی مردم ندارد. نمایندگی مردم افتخار است و حرف و خواست مردم نیز اساس امور است. در این راستا در سیاست خارجی نیز باید همه تلاش خود را به کار بگیریم تا در کنار مردم باشیم نه اینکه چیزی را بر آن‌ها تحمیل کنیم.

رئیس جمهور ادامه داد: اگر می‌خواستیم چیزی بر مردم تحمیل شود، در گذشته نیز این اتفاق می‌افتاد، اما در آن زمان این خارجی‌ها و سفیر آمریکا بود که بر مردم ما تحمیل می‌کرد، اما اگر بخواهیم امروز بر مردم مجددا تحمیل کنیم تنها فرد تحمیل کننده است که تغییر کرده است.

رئیس قوه مجریه اظهار کرد: آمریکا امروزدر حال انجام کارهای تروریستی است، جلوی توزیع غذا و دارو را گرفته است، بنابراین اگر مذاکره می خواهد با ید توبه کند، ملت ما در پیروی از خداوند تواب و رحیم است، به شرطی اینکه آمریکا توبه واقعی کند.

روحانی تاکید کرد: من سال گذشته در جمع سفرا گفتم که صلح با ایران مادر همه صلح هاست و جنگ با ایران مادر همه جنگ ها است، باز هم تکرار می کنم، اگر آمریکا در منطقه امنیت می خواهد، باید بداند که امنیت در برابر امنیت است، لذا شما نمی توانید امنیت ما را خدشه در کنید و بعد در انتظار امنیت خودتان باشید.

در حال تکمیل/