نمکی گفت: سال گذشت ۱۰ میلیون نفر در دنیا به دلیل ابتلا به فشارخون و عوارض آن مبتلا هستند.

به گزارش پایان تیتر، سعید نمکی وزیر بهداشت صبح امروز در نشست خبری بسیج ملی فشار خون که در سالن وزارتی وزارت بهداشت برگزار شد، اظهار کرد: با توجه به برنامه‌های بهداشتی و توسعه نظام ارائه خدمات ما در ترویج استفاده از شیر مادر و مراقبت از کودکان دستاورد‌های خوبی در سطح جهان داشتیم و به عنوان اولین کشور شرق مدیترانه در زمینه کاهش مرگ و میر کودکان و زنان مدال گرفته ایم.

وی افزود: با مشارکت سازمان‌های مربوطه ۶ بیماری مهلک و مسری قابل پیشگیری با واکسن را تنها با پنج دلار ریشه کن کرده ایم.

وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی گفت: ۲۹ سال پیش اداره کل مبارزه با بیماری‌های های غیر واگیر را راه اندازی کردم تا مبادا گرفتار بار بیماری‌ها شویم، اما این اداره تعطیل شد.

نمکی ادامه داد: در سازمان برنامه بودجه درخواست کردم که دوباره این اداره راه اندازی شود و آنچه ما در نظام سلامت به منابع تخصیص دادیم سهم ۶ درصد از درآمد ناخاص ملی در دولت یازدهم به بالای ۹ درصد در پول دوازدهم رسید که بیش از این هزینه از منابع کشور در حوزه سلامت ممکن نیست و باید دانست که متوسط کشور‌های منطقه در این رقم ۶.۵ است.

وزیر بهداشت گفت: باید سراغ کیفی کردن خدمات و استفاده کیفی از منابع سلامت برویم و در این راستا پیشگیری باید نسبت به درمان در اولویت قرار گیرد و به چالشی مانند فشار خون بیشتر توجه کنیم.

نمکی به آمار مبتلایان به فشارخون در ایران و جهان اشاره کرد و گفت: سال گذشته ۱۰ میلیون نفر در دنیا به دلیل ابتلا به فشارخون و عوارض آن در دنیا مبتلا هستند و در ایران ۱۵ میلیون بیمار مبتلا به فشارخون داریم و اینکه ۴۰ درصد از مبتلایان از بیماری خود خبر ندارند و این زنگ خطر است و این بیماران زمانی از بیماری خود مطلع می‌شوند که دچار سکته‌ها و نارسایی قلبی و کلیوی شده اند.

نمکی ادامه داد: فشارخون یکی از اولویت‌های اصلی نظام سلامت و یک قاتل خاموش است و متاسفانه برخی پزشکان اصلا فشارخون بیمار را اندازه نمی‌گیرند، مردم باید بدانند از ۳۰ سالگی فشارخون خود را به طور مداوم اندازه بگیرند.

وزیر بهداشت سه اولویت اصلی وزارت بهداشت در بسیج ملی فشارخون را برشمرد و گفت: سیاست پیشگیری بر درمان اولویت اول، اولویت دوم توسعه درمان سرپایی بر بستری و سومین اولویت ما شیوه زندگی مناسب برای استمرار حیات است و باید دانست که تغذیه و مصرف نمک در ایجاد فشارخون موثر است.

وی ادامه داد: ایران ۲۵۴ روز آفتابی است و من که فرزند کویرم میدانم که کشاورزی در آفتاب و تعریق چقدر زیاد است و مردان و زنان ما در گذشته معرض آفتاب بودند و به همین دلیل سدیم از دست می‌دادند و ایرانی‌ها به سمت مصرف نمک برای جبران سدیم رفتند و فرزندان این نسل که دیگر کمتر زیر افتاب سوزان کار می‌کنند گرفتار عوارض مصرف نمک شدند.

وی ادامه داد: اگر ۳۰ درصد نمک مصرفی ایرانی‌ها را کم کنیم موفق هستیم و در این مرحله سراغ رستوران‌ها و سلف سرویس‌ها برویم و شعار ما امسال هر خانواده یک پایگاه سلامت است و از اول نگوییم نمکدان را از سفره حذف کنید بلکه نمک غذا را کم کنیم.

نمکی به تعریف فشارخون پرداخت و گفت: فشار خون حاصل برون ده قلب و مقاومت عروقی است و این با بالا رفتن فشار خون تفاوت دارد فشارخون را یک مکانیسم سریع در قوس آئورت کنترل می‌کنند و یک مکانیسم طویل الاثر هم برای کنترل فشار خون داریم.

وی ادامه داد: پرفشارخون زمانی است که از حداقل و حداکثر بالا برود که بیش از ۹۵ درصد به دلیل ارث، تغذیه و بی تحرکی در آن نقش دارند و کمتر از ۵ درصد فشارخون‌های ثانوی به دلیل بیماری زمینه ای، چون تومور فوق کلیوی و مغز یا مصرف قرص بارداری بروز می‌کند که با درمان این بیماری‌ها از بین می‌برد.

نمکی بیان کرد: بهداشتی‌ها پیشگامان عرصه سلامت هستند و خط مقدم خدمت هستم. آن این بدان معنا نیست که پرستاران و ماما‌ها کار پیشگیری نکنند، اما اولویت با بهداشتی هاست، البته ممکن است برخی فارغ التحصیل‌های بهداشتی که بیمار هستند تجربه کمتری دارند باید آموزش ببیند و بعد در این کمپین به کار گرفته شوند.

باید روی کیفیت آرد کار کنیم

وزیر بهداشت با بیان اینکه در حوزه غذا کم کار کرده ایم و اگر در مملکت روی آب و غذا و هوا و خاک خوب کار کردیم هیچ مشکلی نداریم، اما ۵۰ درصد نمک نان تا سال ۹۷ کم شده اما به نظرم هنوز نمک نان بالا بوده وعلت آن سست بودن آرد است و باید روی کیفیت آرد کار کنیم و از طرفی قوت قالب مردم به دلیل بالا رفتن قیمت برنج نان شده است و باید روی کیفیت نان کار کنیم و کیفیت طبخ و جداسازی سبوس را ارتقا دهیم.

نمکی گفت: ما مشکل کمبود منابع در کشور نداریم مشکل مدیریتی منابع است و وزارت بهداشت حداقل تاثیر را در پیشگیری دارد ما باید به مدارس و خانواده برویم و کودکی که روزانه چیپس و پفک می‌خورد و به غلط خانواده هزینه می‌کنند و اعتقاد من این است که مملکت را با همین منابع مدیریت کنیم و هنر مدیران این است با منابع محدود مملکت را اداره کنند.

وزیر بهداشت افزود: ما با پول ۸ بیمارستان ۴۰۰ خانه بهداشت عشایری راه اندازی کردیم تا نگران سلامت زنان باردار و واکسیناسیون کودکانشان نباشند و بیش از سه هزار تخت بیمارستانی با ضریب اشغال ۱۵ تا ۳۰ درصدی داریم که شاید می‌توانستیم این هزینه را در بهداشت صرف کنیم.

انتهای پیام/