معاون وزیر خارجه گفت: از برجام توقع نبوده که اقتصاد ایران را شکوفا کند و تولید و فروش نفت را بالا ببرد.

به گزارش  پایان نیوز ، سید عباس عراقچی معاون وزیر خارجه در هفتمین نشست جشنواره کارآفرینان که امروز پنجشنبه در سالن همایش های صدا و سیما برگزار شد اظهار داشت: برجام چهره و موقعیت جمهوری اسلامی را تغییر داد، ما پیش از برجام از سوی سازمان ملل به عنوان تهدید جامعه جهانی شناخته می شدیم.

وی افزود: برجام چهره ایران را از کشور حامی تروریسم و مداخله گر به جایی رساند که قطعنامه جدید شورای امنیت یک دگرگونی اساسی ایجاد کرده و ایران را به عنوان یک بازیگر خردمند پذیرفته که در سوریه نقش ایران را به همراه روسیه و ترکیه مثبت ارزیابی می کند.
رییس ستاد اجرای برجام با بیان اینکه تصویر نامطلوب علیه ایران تغییر یافته و برنامه هسته ای ایران مورد پذیرش قرار گرفته و به کشورها توصیه شده که در حوزه های صلح امیز با ایران همکاری داشته باشند، اظهار داشت: برنامه هسته ای جمهوری اسلامی از دیگر حوزه های برجام است که باید به ان توجه کرد.
وی صالحی را دانشمند واقعی هسته ای خواند و گفت: برنامه هسته ای ما نه تنها نقصانی نداشته بلکه با قوت به کار خود ادامه می دهد .
عراقچی در خصوص تاثیر تحریم ها و برجام بر اقتصاد ایران گفت: در حوزه هسته ای این انتظار از برجام بوده که تمامی تحریم ها به دلیل برنامه هسته ای ما برداشته شود. برجام باید این موانع را از سر راه اقتصاد ایران بر می داشته و من قاطعانه می گویم که تمامی موانع برداشته شده و هیچ نهادی نیست که بگوید در این حوزه تحریم ها برداشته نشده است. از برجام توقع نبوده که اقتصاد ایران را شکوفا کند و تولید و فروش نفت را بالا ببرد.
وی ادامه داد: در این راستا برجام باید باید مانع خرید هواپیما برای ایران را بر می داشته که برداشته است. اینکه کم خریده یا از کجا خریده یا چرا خریده به سیاست های دولت ارتباط دارد و نه به برجام ، برجام باید مانع فروش نفت را بر می داشت که برداشته است. این نتیجه عملکرد وزارت نفت است که چطور فروخته و به نظرم وزارت نفت در این راستا خوب عمل کرده است.
معاون وزیر خارجه با اشاره به سه حوزه اصلی فلج کننده تحریم ها که نفت و گاز، انرژی و حمل و نقل و بانکی را شامل می شد، گفت: در حوزه انرژی مشکلی وجود ندارد و وضعیت تقریبا به حالت عادی بازگشته است. وزارت نفت در این راستا کاری شبیه معجزه کرده است.
عراقچی افزود: اینکه پول نفت به کشور بازنمی گردد یک حرف خنده دار است و کشور نمی توانست بدون بازگشت پول آن بگردد. رییس جمهور رشد اقتصادی کشور را بالای ٧ درصد خواند که نشانگر این است که پول حاصل از فروش نفت به کشور بازگشته است.
وی با بیان اینکه در حوزه حمل و نقل مانند حوزه اول هیچ مشکل و مانعی وجود ندارد و کشتیرانی و نفتکش ما به صورت عادی فعالیت دارد، اظهار داشت: کشتی های ما بیمه نمی شد و از پرچم محروم بود که همه آنها بازگشته است. مهمترین مشکل ما در این حوزه پوشش بیمه بود که همه انها را ممنوع کرده بودند و الان بازگشته است.
معاون وزیر خارجه ادمه داد : امروز کشتیرانی ایران به همه بنادر به  جز آمریکا و اسراییل دسترسی دارند.
وی در خصوص حوزه بانکی گفت: در این حوزه عادی نشده اما دلیل آن مسائل غیر برجامی است که باعث شده تبادلات بانکی ما به حالت عادی بازنگردد. موانع بانکی همه برداشته  شده و پولها همه قابل دسترسی است.
وی ادامه داد: اولین مشکل غیر برجامی تحریم های اولیه آمریکاست که بعد از ماجرای گروگانگیری در ایران شکل گرفت. تحریم های ثانویه مربوط به فعالیت های هسته ایران است.
معاون وزیر خارجه گفت: اتباع امریکایی طبق تحریم های اولیه اجازه مراوده با ایران را ندارند و تنها تحریم های هسته ای برداشته نشده است. ما تنها در موضوع هسته ای مذاکره کردیم و توافق شد .
عراقچی گفت: این تحریم ها مشکلاتی ایجاد کرده که مهمترین آنها عدم استفاده از سیستم مالی امریکاست و چون بسیاری از کشورها با این سیستم کار می کنند با ما مشکل پیدا کرده اند که البته با سیستم های دیگر مالی مثل یورو می توان کار کرد.
وی گفت: تبدیل ارز برخی مشکلات را ایجاد می کند اما راه های دیگری را می توان یافت. مثلا ما در مراوده با کره جنوبی همان پول دریافتی را در کره به یورو تبدیل می کنیم و دریافت می کنیم. امروز همه شرکت هایی که با آنها کار می کنیم راه های تبادل ارز را یافته و قانونی دنبال می کنند که بویینگ و ایرباس اینگونه هستند.
معاون وزیر خارجه با ذکر این نکته که یک مقاومتی است که مسیرهای گذشته کماکان فعال باشد یاداور شد: در زمان تحریم ها وقتی این مسیر طی می شد از این راه درآمدی داشتند که البته در آن زمان تحریم بودیم ولی الان اینگونه نیست و واسطه ها نباید این بین باشند.
عراقچی با اشاره به مانع دیگر در این خصوص که به پولشویی معروف است، گفت: قوانین بسیار جدی در این خصوص شکل گرفته و همه بانک های دنیا موظف به رعایت این موضوع هستند که بر جابجایی پول ها نظارت می کنند.
وی با اشاره به قوانین سخت در این خصوص گفت: برخی بانک های ما هنوز یاد نگرفته اند با این سیستم کار کنند که این موضوع مسائلی ایجاد کرده است، البته در این مسیر تلاش دارند تا رفع شود.
عراقچی گفت: اقتصاد مقاومتی یعنی به جایی برسیم که هیچ عامل خارجی نتواند اقتصاد کشور را تحت تاثیر قرار دهد و هیچ کشوری به خود اجازه ندهد از طریق تحریم اقتصادی سیاست خو را به ما تحمیل کند که در این راستا گامهای بزرگی برداشته شده است.
وی با اشاره به اختلاف مالی با ترکمنستان گفت: در زمستان چند سال پیش گاز را قطع کردند و ما مجبور شدیم قیمت ٨ برابری را پرداخت کنیم اما امسال دوباره برای افزایش قیمت تهدید کردند و ما زیر بار نرفتیم و قطع کردند و هیچ اتفاقی نیفتاد که این نمونه اقتصاد مقاومتی است.
انتهای پیام/